Egyéb

Kreatív és fejlesztő játékok fontossága!

Kreatív és fejlesztő játékok!

 

Először is üdvözöljük önt a weboldalunkon,ahol minőségi játékokat,plüssöket,legókat,kreatív és fejlesztő játékokat tud vásárolni kedvező áron! Több mint 3000db termékkel próbáljuk kielégíteni a vásárlóink igényeit! Reméljük hamarosan ön is az elégedett vásárlóink táborához fog tartozni. Egy nagyon fontos dologgal szeretnénk segíteni a kedves szülőknek, amit egy kicsit körüljárunk az nem más mint a kreatív – fejlesztő játékok fontossága a gyerekeknél!

Miért olyan fontos a kreativitás? Ez megkülönbözteti meg a monotont a változatostól, az unalmasat az izgalmastól, a problémát a megoldástól és hosszú távon választóvíz lehet a sikeres és a kudarcokkal teli élet között. A kreativitás nem más, mint egy olyan probléma-megoldási módszer, vagy – egy kicsit tágabban értelmezve a fogalmat – egy olyan gondolkodásmód, melynek során az előttünk álló feladatot nem rutinszerűen, korábbi ismereteinket, élményeinket felhasználva, hanem új utakat, új válaszokat keresve oldjuk meg.

Olyan képességről, készségről beszélünk, amely a mindennapi életünket könnyebbé teszi. Hiszen ha minden helyzetben gyorsan kapcsolunk, eszünkbe jut egy jó ötlet, hamar találunk megoldást a gondjainkra. A kreativitás pedig – különösen a fogékony kisgyermekkorban – fejleszthető.

A lényeg, hogy ideje korán rávezessük a gyermeket a “másképp” fogalom jelentésére. Különösen fontos ez óvodás – kisiskolás korban, hiszen amikor idősebb korban a gyermeki képzelet ereje megkopik.

A szülőknek azért sincs könnyű dolga, mivel a napjainkban felnövő generáció – kicsit már mi magunk is – a legtöbb dolgot készen kapja. Néhány kattintással bevásárolunk, minden információhoz azonnal hozzáférünk. A papíralapú könyveket felváltják az e- bookok, a mesekönyveket a rajzfilmek, az agyunk várakozás, gondolkodás és erőfeszítés nélkül kap meg mindent. Ilyen feltételek mellett ritka kincs a kreativitás készsége, hiszen amint a mondás tartja, az az izom, melyet nem használunk, elsorvad. Ezért is fontos életben tartanunk a kreatív gondolkodást. A fejlesztéshez nem szükséges méregdrága, nehezen beszerezhető tárgyakat beszereznünk. A kreativitás otthon kezdődik, a lehető legegyszerűbb tárgyakkal.

Hogyan lehet fejleszteni a kreativitást?

Mivel a kreativitás nem több, mint megoldáskereső gondolkodásmód, ezért ez a képesség is fejleszthető.

A kreativitás a két agyfélteke összekapcsolásával növelhető leggyorsabban.

Az alkotó, kreatív játékokkal a gyermeknek fejlődik a türelme, az odafigyelése, megtanulja a két agyféltekét összekapcsolni, és még a finom mozgása is fejlődik.

A kreatív gondolkodás a gyermekek sajátja, mindannyian úgy születünk, hogy képzeletünkben bármiből bármi lehet. A lényeg, hogy vegyük észre és karoljuk fel, támogassuk gyermekünk gondolatait, még akkor is, sőt főképp akkor, ha azok eltérnek a szokványostól. A legfontosabb, hogy mi magunk is tudjunk lazítani kicsit a gondolkodásunkon. Ha csemeténk nem rendeltetésszerűen – de okosan – használja a játékait, ne akadályozzuk meg benne! Természetesen az észerűség határain belül, ha a gyerek mindennel céltalan rombolásba kezd, az nem az ötletességét bizonyítja. Ellenben sokan követjük el azt a hibát, hogy amikor a kicsi a társasjáték bábuival bábozni, vagy azokból építkezni kezd, lebeszéljük róla, mondván, ennek a játéknak más a szabálya, ez nem erre való. Ezzel máris korlátok közé szorítjuk a gondolkodását, olyan helyzetben, melynek nincs tétje. Ha tartósan ezen az úton marad, téthelyzetekben sem lesz képes kilépni a komfortzónájából és más szemmel nézni egy-egy problémát. Az első lépés tehát hogy hagyjuk az önálló kreativitást kibontakozni!

Használd másképp!

Bábozzunk a matchbox-okkal, építkezzünk a játékfazekakból, poharakból, leporelló könyvekből, rajzoljunk kavicsokkal, tégladarabokkal, kövekkel. Legyen dob a homokozóvödörből, dobverő a fakanálból és próbáljátok ki, mennyire más hangon cseng a fa, a fém, a beton és a textil. Ne ragaszkodjatok az előírásokhoz, bármiből lehet bármi, ez a fantázia lényege!

Térj el a megszokottól!

A legalapvetőbb tevékenységet is kreatívvá tehetjük, ha nem félünk egy kis bolondozástól. A gyerekek esetében a “vicces” szó a varázsige. Például járjatok viccesen séta közben! Tegyétek másképp a lábatok, utánozzatok állatokat! A rajzolás is feldobható – bár önmagában egy kreativitást roppantul fejlesztő tevékenység – ha viccesen rajzoltok! Készüljenek fura állatok, macskák egérfüllel, oroszlánok, elefánt-ormánnyal, sünik nyuszifülekkel… ami csak eszetekbe jut! Még a szennyesruha összeszedése is mókává válhat, ha célba dobóst játszotok a ruháskosárral. Törekedjetek arra, hogy olykor változtassatok valamin, ami már megszokottá és unalmassá vált számotokra.

A legfontosabb, hogy a gyermek lássa: mindenhez többféleképpen is hozzá lehet kezdeni, csak ötletesség kérdése, hogy hogyan. Egy problémára mindig számtalan megoldás létezik, a cél pedig az, hogy a cseperedő gyermek számára alapvető megoldási stratégia legyen a járatlan utak keresése.

1. Gyurmázás:

A gyurma népszerűsége nem véletlenül töretlen már évtizedek óta. Minden gyerek imádja “dögönyözni” a színes, illatos gombócokat, melyekből tényleg bármit el lehet készíteni, ami csak felmerül a kis buksikban. Miért olyan különleges ez?

Nos, a rajzolással ellentétben itt valódi, térbeli, megfogható tárgyakat alkothatnak a kicsik. Ez pedig felettébb nagy élményt okoz abban az életkorban, amikor az ember még a cipőfűző bekötésében, vagy a harisnya felhúzásában is az anyukája segítségére szorul. Ahogy kinyílik a gyurmás doboz fedele, egy új világ tárul ki számukra, ahol pillanatok alatt elkészíthetnek egy igazi pöttyös labdát, egy cicát, sőt, még anyát, vagy apát is!

Mit is fejleszt a gyurmázás?

 • A megfigyelőképességet: hisz bármit is gyárt a kicsi a gyurmából, azt egy minta alapján másolja. Ahhoz, hogy az a cica tényleg cica legyen és ne oroszlán, minden apró részletet alaposan kell tanulmányoznia egy igazi macskán, és csak utána tudja elkészíteni a saját mini változatát. Ha a végeredmény elsőre mégis oroszlán lenne, szintén alapos megfigyelés révén fogja felismerni, hogy valami nem stimmel vele. Újra és újra meg kell vizsgálnia a cica minden egyes részét, így készítheti el végül a tökéletes cicust, amivel aztán ő is elégedett lesz.
 • A memóriát: amikor emlékezetből próbálja elkészíteni a zsiráfot, bizony meg kell dolgoztatnia a memóriáját, hogy pontosan maga előtt lássa az állatot: milyen hosszú is a lába? Hogy néz ki a farka és a füle? Mire minden részlet a helyére kerül, a gyerek észrevétlenül is rá volt kényszerítve arra, hogy végig, erőteljesen használja az emlékezőtehetségét.
 • A kreativitást: mint minden olyan játék, amely során a saját, egyedi ötletei alapján alkot a gyerek, a gyurmázás is nagymértékben fejleszti a kreativitást.
 • A finom motorikát, kézügyességet: a gyurmázás bizony néha kemény munka. Nem egyszerű dolog elkészíteni a legapróbb részeket, cérnavékony szálakat sodorni, egymáshoz tapasztani a különféle alkatrészeket úgy, hogy semmi ne nyomódjon össze, és ne dőljön szét az egész… ahogy egyre többet gyakorolja, egyre óvatosabban illeszti össze az elemeket, egyre pontosabban alakítja ki az apró részleteket: folyamatosan fejlődik a kézügyessége. A nyomkodás, gyúrás, sodrás, dögönyözés hatására pedig erősödnek az ujjai, a csuklója, és tenyerének izmai.
  A finom motorika megfelelő fejlettsége a későbbiekben az iskolaérettség egyik alapfeltétele lesz, így ennek fejlesztése nagyon fontos feladat. A gyurmázás egy tökéletes módszer arra, hogy játékosan, észrevétlenül alakuljanak ki gyermeked megfelelő képességei az iskolakezdés idejére.

Kell-e még győzködnünk valakit a gyurmázás pozitív hatásairól?

Még nagyobb lehet az alkotás öröme, ha speciális, gyurmához készült eszközöket is bevontok a játékba: a labdán és kutyuson túl így már készíthet akár egy tökéletes pizzát, gofrit, vagy fánkot is. A kicsik nagyon szívesen bújnak a családi szakács szerepébe: elkészítik, majd apró tányéron szolgálják fel a menüt a szülők és testvérek számára, akik végül lelkesen “el is fogyasztják” a finom vacsorát. Ki ne játszott volna még ilyet gyermekével?

A mesejáték webáruház ajánlja: Gyurma henger 6szín/csomag

2. Nyomdázás:

A nyomdázás gyerekkorunk egyik kedvelt foglalkozása volt. Mindannyian ismerjük a krumplinyomdát, és – talán már felnőttként – rácsodálkoztunk, milyen gyönyörű felületeket lehet ezzel az egyszerű eszközzel készíteni. Ma már a krumpli helyett izgalmas és könnyebben kezelhető műanyagok: habgumi lap, különféle sűrűségű szivacsok, polifoamok állnak rendelkezésre. Ha nyár, akkor aktuális téma a vizes világ. Készítsünk vízi képeket!

Majdnem minden gyerkőc ismer tengeres-vizes témájú mesét, rajzfilmet A kis hableánytól a Némóig, tehát lehet építeni korábbi vizes élményekre, emlékekre.

Szükséges anyagok és eszközök:

 • alappapírok
 • nyomdák
 • nyomópárnák, nyomdafesték
 • ceruzák
 • filctollak
 • nyomódúcok
 • sablonok

Vízi képek készítésénél több technikát szoktunk használni: nyomdázást, sablonfestést és akár montázst is. Alappapírként szolgálhat egy-egy korábbi rajz is, amit tovább lehet fejleszteni a fenti technikák valamelyikével.

Én időnként a márványozott papírok olyan példányait is felhasználom, ahol kevesebb a színes felület, több a fehéren maradt. Ezek a fehér foltok adják a sötétebb nyomdázás, sablonozás alapját, míg a sötét részeknél ki tudjuk próbálni a fehérrel dolgozás hatásait. Nagy rácsodálkozást vált mindig ki, amikor a fehérhez kevés piros, bordó vagy sárga festéket adagolunk. Milyen gyönyörű, finom, mégis jól fedő pasztell árnyalatokat kapunk!

Volt, hogy vizes témájú tapétamaradékot kaptunk, ezt vágtuk fel nagyjából egyforma darabokra, és használtuk alapként. Nagyon pöndörödött, hiszen évek óta feltekerve tárolták, ezért a foglalkozás előtt enyhén benedvesített szivaccsal át kellett törölni, hogy kiegyenesedjen. Ez minden feltekerve tárolt papír felhasználásánál jó gyakorlat.

A nyomóformákat is készíthetjük magunk, hiszen a felsorolt műanyagféléket remekül lehet vágni és ragasztani. Kisebb fa elemekre vagy jól kitömött gyufaskatulyákra szoktuk felragasztani, hogy az apró gyerekujjak is biztosan tudják fogni és nyomni.

A készen kapható nyomdák általában részletgazdagok, ezek használatakor további munkálkodásra adhat lehetőséget a pici részletek kiszínezése is. A nyomdával vagy éppen sablonnal készített halfigurák is továbbfejleszthetőek. Homogén színvilágukat érdekesebbé, halszerűbbé tehetik a gyerekek a pikkelyek berajzolásával, bekarcolásával, a festékréteg vastagságától függően. Ugyanezzel a technikával az uszonyokat is kiemelhetik. Egy kisebb kerek dúc vagy akár egy filctoll-kupak segítségével a vízben levő buborékokat bepettyezhetik az alappapírra. Ebből a szempontból tehát egy ilyen nyomdázott kép elkészítése a gyerekek sok részképességét fejlesztheti, ugyanakkor alkotó fantáziájukat is megmozgatja, hiszen maga a komponálás, a színhasználat az ő feladatuk.

A mesejáték webáruház ajánlja: Első nyomdám,járművek

Természetesen ezen kívül még számos egyéb kreatív – fejlesztő játékok léteznek, amik hasznosak és segítik a gyerekek fejlődését!

Ilyenek például: Rajzolás, festés, színezés, kirakó játék, gipszkiöntő, ékszer készítés, karkötő készítés, stb!

Ezeket a játékokat minél előbb kezdjük el a gyerekünknek megmutatni, mert nagyon fontosak a fejlődésük szempontjukból.

Aki eddig nem találkozott volna vele, annak itt van egy kis ajánlás a webáruházunktól!

Kreatív, fejlesztő játékok!